Tips om een klein huis praktisch en sfeervol in te richten!

1/2

Klein huis inrichten

Een klein huis inrichten. Zelfs voor top interieurarchitecten blijft dit een lastige taak. In een klein huis moeten namelijk alle belangrijke elementen geplaatst worden, zonder dat het rommelig en sfeerloos oogt. Toch kun je uit een beperkt woonoppervlak veel meer halen dan je denkt! Met een beetje creativiteit en goed nadenken, kun je een klein huis stijlvol en praktisch inrichten.

Dus woon je klein, maar wil je het maximale uit jouw interieur halen? Wij geven je een aantal tips en een dosis aan inspiratie voor jouw kleine huis!

 

#1 Eerst opbergen, dan inrichten

Een mens heeft meer spullen dan hij/zij zich in eerste instantie realiseert. Deze spullen kunnen een rommelig en chaotisch effect geven wanneer deze in het zicht staan. Daarom is voldoende bergruimte erg belangrijk voor het inrichten van een klein huis. Kies bijvoorbeeld voor opbergruimten de vorm van kasten, manden of dozen. Denk hierbij ook aan extra bergruimte zoals inbouwkasten of trapkasten om de ruimte ultiem te benutten. Hierdoor lijkt de woninginrichting jouw kleine appartement ineens een ruimtelijk geheel.

 

#2 Multifunctionele meubels

Het inrichten van een klein huis is lastiger dan dat het lijkt. Een kleine ruimte betekent namelijk een beperkt aantal vierkante meters waar alles geplaatst moet worden. Bij een klein huis is functionaliteit daarom het belangrijkst. Multifunctionele meubels zijn bij kleine huizen dan ook het sleutelwoord. Hiermee creëer je aparte leefruimtes zonder hier al te veel ruimte voor te hoeven opofferen. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbare eettafel die je kunt gebruiken om aan te werken.

Ook het plaatsen van scheidingswanden helpt om overzicht en rust te creëren tijdens het inrichten van een klein huis. Hierbij hoef je niet meteen te denken aan een letterlijk wand. Met een hoge kast, een bank en ook planten kun je gemakkelijk de ruimte verdelen in verschillende zones. Je plaatst bijvoorbeeld de kast zo dat het een afscheiding vormt van de rest van de woning. Zo creëer je overgangen in ruimtes waardoor ze optisch gezien groter lijken. Daarnaast lijkt jouw inrichting een stuk minder rommelig. Alle meubels zijn namelijk niet in één grote ruimte geplaatst, maar visueel verdeeld in verschillende gedeeltes.

 

#3 Ruimtelijk effect

Hou je inrichting ruimtelijk door weg te blijven van grote meubels en donkere kleuren. Kies liever voor zwevende meubels, meubelstukken met ronde hoeken en neutrale kleuren. Zwevende planken nemen bijvoorbeeld minder ruimte in beslag, zijn erg praktisch en een stijlvolle manier om je accessoires tentoon te stellen. Een ronde eettafel bespaard ruimte in een kleine woonruimte en de zachte vormen zorgen voor rust in de inrichting. En neutrale kleuren aan de muur zorgen voor rust.

Kun je dan helemaal niet kiezen voor grote meubels? Zeker wel. Bij tip 5 vertellen we je hoe!

 

#4 Maak gebruik van lichte kleuren

Om een ruimte optisch groter te laten lijken, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van lichte kleuren en lichtinval. Deze kleuren reflecteren het natuurlijke licht dat binnenkomt via jouw ramen. Daartegenover absorberen donkere kleuren het natuurlijke licht, waardoor jouw woning kleiner oogt. Wil je niet alleen neutrale kleuren gebruiken? Dit is geen probleem! Een beetje contrast is erg belangrijk in een klein huis. Met felle kleuren hier en daar, prachtige schilderijen of sierlijke kussens kun je een klein huis inrichten naar jouw eigen stijl. Bovendien kun je het reflecteren van natuurlijk licht versterken met een grote spiegel of meerdere kleine spiegels. Hang ze op of zet ze neer zodat het interieur van jouw kleine huis nog groter lijkt!

 

#5 Ga de hoogte in

Als je klein woont moet kritisch met meubels omgaan. Een ruimte benut je volledig door niet alleen te kijken naar de vloer, maar ook door omhoog te kijken. Elke centimeter telt en maak hier dan ook zeker gebruik van. Een klein appartement kan namelijk altijd extra opbergruimte gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een kleine woonkamer? Kies dan voor een zo hoog mogelijke kast. Een normale boekenkast neemt namelijk veel ruimte in beslag. Maar als je kiest voor een zo hoog mogelijke kast die heel jouw muur tot het plafond vult, dan kun je hier accessoires en extra spullen in kwijt die je anders toch niet zo vaak gebruikt. Zo creëer je gemakkelijk veel opbergruimte zonder dat de kast veel ruimte in beslag neemt.

Daarnaast kun je ook in een kleine ruimte items boven andere items bevestigen. Plaats bijvoorbeeld twee kledingrekken boven elkaar of kies voor meerdere plankjes in de hoogte. Maak het jezelf gemakkelijk door te denken in de hoogte en niet in de breedte.

Een kleine tip waardoor jouw leefruimte meteen optisch groter lijkt? Plaats de gordijnen een paar centimeter boven het raam. Zo lijkt je plafond hoger en de ruimte groter.

 

Plaats de perfecte meubels in jouw kleine huis!

Een passend interieur bedenken is een lastige taak, daarom helpt Moving-in jou graag een handje! Bij Moving-in kun je eenvoudig en tijdelijk meubels huren. Daarnaast verdiepen onze specialisten zich in jouw situatie en vertalen ze jouw wensen in een passend interieur dat binnen jouw budget past. Wacht niet langer en tover jouw kleine huis om tot een tactische en sfeervolle inrichting!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het huren van meubels? Moving-in biedt oplossingen voor zowel particulieren als bedrijven. Neemt contact op voor meer informatie, onze adviseurs helpen je graag!

Moving-In in AD

Artikel uit het algemeen dagblad

Moving-In in AD

Artikel uit het algemeen dagblad

Moving-In in AD

De voordelen van een huis gemeubileerd verhuren

De voordelen van een huis gemeubileerd verhuren

De voordelen van een huis gemeubileerd verhuren

We love working with

Er zijn veel projecten waar we trots op zijn.
Hieronder geven we een voorproefje van klanten waar we dagelijks onze expertises voor inzetten

Waarom meubels huren?

Het concept van meubels huren door bedrijven en particulieren is al tientallen jaren gebruikelijk in andere landen. Ook in Nederland komen steeds meer mensen erachter dat het huren van meubels vaak een voordeliger oplossing blijkt dan de vele andere alternatieven.

Anne Moving IN

Anne

Naar de ontwerptool

Bent u op zoek naar tijdelijke meubels of een compleet interieur? Bij Moving-In helpen wij u graag. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.