Begin met samenstellen

Wat is nou precies de definitie van cradle to cradle?

Wat is nou precies de definitie van cradle to cradle?

Natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput en het milieu wordt steeds meer belast door menselijke activiteiten. Hierdoor is er een groeiende behoefte aan duurzame alternatieven. Cradle to cradle is een concept dat zich richt op het ontwerpen van producten en systemen die veilig zijn voor mens en milieu én na gebruik volledig kunnen worden gerecycled.

In deze blog gaan we dieper in op wat cradle to cradle precies is, welke impact het kan hebben en hoe het huren van meubels kan bijdragen aan de circulaire economie.

Wat betekent cradle to cradle?

Cradle to cradle is een concept dat zich richt op het creëren van een circulaire economie, waarin afval niet bestaat. Het idee hierachter is om materialen en producten zo te ontwerpen dat ze na gebruik gelijk weer hergebruikt kunnen worden., zonder dat dit schadelijk is voor het milieu. Denk hierbij aan bladeren die van de boom vallen en gelijk weer een nieuwe functie krijgen, namelijk het voeden van diezelfde boom. In Nederland heeft bijvoorbeeld tapijtenfabrikant Desso een 100% cradle to cradle tapijt ontworpen.

Cradle to cradle is niet hetzelfde als recyclen. Bij recyclen worden materialen hergebruikt, maar ontstaat er ook restafval. Ook kun je recyclen maar een bepaald aantal keer uitvoeren, voordat het materiaal wordt afgeschreven. Bij cradle to cradle zouden materialen en producten oneindig moeten hergebruikt kunnen worden, zonder enig restafval.

Bij Moving-In zijn we ook bewust bezig met het doorvoeren van het cradle to cradle principe in onze bedrijfsvoering. Zo hebben we in onze doelen voor de toekomst staan dat we elk kwartaal één product willen vervangen door een cradle to cradle variant. Op dit moment hebben wij één product in ons assortiment die cradle to cradle is. Dit is ons rolgordijn, gemaakt van petflessen. Daarnaast hebben wij ook een bank, waarvan de stof volledig cradle to cradle is. In de toekomst zien wij graag een gehele bank die cradle to cradle is, maar op dit moment is de markt hier helaas nog niet klaar voor.

De impact van cradle to cradle

Een cradle to cradle businessmodel kan een behoorlijke impact hebben. Het bedrijf kan zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Een voorbeeld van de impact van cradle to cradle  is het bedrijf EPEA, dat zich richt op het implementeren van cradle to cradle principes in de industrie. Volgens hun rapport uit 2020, heeft EPEA’s werk geleid tot een reductie van 270.000 ton CO2-emissies, 1,6 miljoen kubieke meter minder waterverbruik en het recyclen van 1,5 miljoen ton materiaal. Dit toont aan dat een bedrijf met een cradle to cradle businessmodel een aanzienlijke impact kan hebben op het milieu en bij kan dragen aan een duurzamere toekomst.

 

Bij Moving-In zien we dit ook terug.   dit 42% minder energie kost, 52% minder water verbruikt, 46% minder CO2 uitstoot en tot 55% is gemaakt van duurzaam materiaal.

Hoewel het cradle to cradle concept veelbelovend is, is het niet altijd mogelijk om elk product en materiaal volledig circulair te maken. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld niet veilig gerecycled worden of zijn te complex hiervoor.

Bovendien kan een cradle to cradle product duurder zijn dan een traditioneel product, waardoor het voor sommige bedrijven financieel minder aantrekkelijk is om dit product te produceren of aan te schaffen. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen duurzaamheid en jouw ecologische voetafdruk en te erkennen dat niet alle producten en materialen op dit moment volledig cradle to cradle kunnen zijn.

 

Waarom Moving-In hiervoor kiest

Meubels kunnen een belangrijke rol spelen in het creëren van een circulaire economie, maar het is belangrijk om te erkennen dat niet alle meubels volledig circulair zijn. Bij Moving-In maken we gebruik van een circulair businessmodel. Dit doen wij door meubels te verhuren, na de verhuurperiode weer op te halen, professioneel te reinigen en deze vervolgens opnieuw te verhuren.

Dit draagt onder andere bij aan onze visie richting een duurzame toekomst. Naast enkele van onze producten die wel cradle to cradle zijn, proberen we andere producten die dit niet zijn zoveel mogelijk te recyclen.

Hoewel Moving-In zeker niet de enige is die zich richt op circulaire inrichtingen, zijn we wel één van de grootste spelers binnen de meubelverhuurbranche, die zich zo bewust bezighoudt met duurzaamheid. Door ons te blijven richten op circulaire inrichtingen, hopen we te werken aan een mooie, duurzame toekomst voor iedereen.

 

Neem contact op
Begin met samenstellen